teisipäev, 19. november 2013

"Kuidas elad, Ann?"



Kuidas elad, Ann?“
         Aidi Vallik




See raamat räägib 14-aastase Anni elust. Ann leidis juhuslikult keldrist oma ema vana päeviku, mis oli kirjutatud kaheksakümnendatel aastatel. Päevikut lugedes avastas Ann, et tema ema tarvitas noorena palju alkoholi, laamendas ja palju muud. Veel sai Ann teada, et isa, kellega ta sünnist saati oli koos elanud, ei olnudki tema päris isa. Ann ei mõistnud, miks tema ema ei lubanud tal pidudel käia, miks tal olid paika pandud kellajad, millal ta pidi kodus olema ja miks ema kontrollis tema õppimist, kuigi ta ema käitus nooremana palju hullemini. Ann tahtis eemale pääseda oma vanematest, ta ei tahtnud enam ema käe all elada. Ta põgenes kodust koos oma klassikaaslase Ritaga Võsule klassiõe Reena vanaisa suvilasse, kes alles hiljuti suri. Mõne päevaga kogunes sinna päris palju inimesi, nende seas ka Rita vend ja Villem. Seal pidutseti iga päev, tarbiti alkoholi ja suitsetati. Kolme nädala jooksul juhtus seal palju hirmutavaid sündmuseid, näiteks sauna põlema panemine. Kogu selle aja oli kahekümne nelja aastane Villem Annile heaks sõbraks ja toeks.
 
Kõik raamatutegelased olid raamatus huvitavad. Selle teose peategelane on neljateistkümneaastane Ann, kes õppis väga hästi ning kellel olid alati head hinded. Ta kaitses oma seisukohti ning usaldas oma sõpru. Raamatus oli veel palju põnevaid tegelasi, nagu näiteks Rita. Ta oli Anni klassiõde, kes oli kaks aastat istuma jäänud. Ta ei hoolinud hinnetest ega ka sõpradest. Rita suitsetas ning tarbis palju alkoholi. Kirjanik on raamatutegelasi väga hästi kirjeldanud.

Teose lõpus sai Ann teada, et tema ema oli kogu aja Anni põgenemisest teadnud ning et Villem oli hoopis tema sõber. Ema oli palunud Villemil Annil silma peal hoida ja tema eest hoolitseda. Ann hakkas lõpuks oma emast puudust tundma ning läks tagasi koju.

Raamatu sõnakasutus oli kerge ja seetõttu ka lihtne lugeda. Kasutati palju slängi. Raamatus väga huvitavaid sõnu palju ei leidunud, kuid sellegi poolest leidus huvitavaid väljendeid.

Raamat sobib kõigile, keda huvitab, kuidas elavad tänapäeva noored ja kuidas elasid noored kaheksakümnendatel. See on väga sündmusterohke ning seikluslik raamat.




Eugen ja Laura



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar